Från ull till tofflor

 Här kommer följetången av hur jag gör tofflorna. 
Det börjar med betande får. ☺
 
 
 
Enligt lag ska får klippas minst 1 gång/år, de flesta klipper 2 ggr och det gör jag med. Höst och vår. Det är höstullen som är mest intressant, den är renast och lättast att använda om man ska karda den.
Då har fåren gått och betat hela sommaren, ullen har sköljts i regn och torkat i sol.
 
Det här är dock bilder från vårklippningen, då är ullen mer sammanhängande och perfekta att tova veganfällar av. På hösten faller ullen mest lock för lock istället.
 
 
 
 Bild på klippta silvriga får och ett oklippt lamm i bakgrunden.
 
 Ullen läggs i papperkassar, ikea påsen var en nödlösning för stunden.
 
 
 Ullen tvättas i handvarmt vatten med ca 2 sköljningar. Förut lät jag den tvättas i sitt egna lanolin men numer vill jag ha en ännu renare ull och kör med yes handdiskmedel. Efter tvätt centrifugerar jag och lägger sen på tork. Har gjort en träram som jag satt hönsnät på så det blir luftigt. Men vet jag att ullen ska färgas så är det ju bara att slänga den direkt i färgbadet utan tork emellan antar jag.
 
 
 Ullen färgas blå.
 
 Resultatet efter ca 1 h.
Torkas igen.
 
Kardad blå ull 😀
Jag brukar tesa ullen med handkardor och kardar den sen i min kardmaskin som Ola satt motor på.
 
Det här kan man väl kalla andra steget efter att ullen lagts ut efter mallen. Och där mallen legat är nu filtning påbörjad.
 
 
 Första sidan filtat, nu har jag vänt tofflorna och ska "sy" ihop de två lagren ull. Mallen ligger nu i mitten för att få en ihålig form.
Ihopsytt! Filta det sista sen klipper jag upp och får 2 tofflor istället för en stor grej.
 
Tadaaa!
2 filtade tofflor. Nu ska det valkas. Det gör jag oftast med en tvättbräda. När toffeln börjar krympa till normal storlek stoppar jag in ett skoläster som mall att forma mot.
En toffel färdigvalkad, dags för den andra.
 
2 tofflor klara! Ur med skoläster och skölj ren tofflorna.
 
Tofflor färdiga och står på tork 😀

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0